Tekvicový koláč

Tekvica už dávno nie je len súčasťou jesennej výzdoby, okrem chutnej polievky či tekvicového prívarku si z nej môžeme pripraviť aj výborný tekvicový koláč.

Ingrediencie na plnku:
1 menšia tekvica na pečenie
1 malá lyžička sušeného zázvoru
1 malá lyžička škorice
1 vanilkový cukor
3-4 lyžice medu
3-4 vajíčka
cca 100ml smotana na varenie
vanilkový cukor
štipka soli
Tekvicu zbavíme šupky, nakrájame na malé kocky a s troškou vody varíme na miernom ohni. Keď začne tekvica vrieť, tak znížime na najmenší oheň, pridáme vanilku, zázvor a škoricu a dovaríme kým nie je tekvica mäkučká.
Medzitým si vyšľaháme z bielkov sneh a žĺtky zmiešame s medom.
Tekvicu si necháme vychladnúť a zatiaľ si spravíme cesto.
Ingrediencie na cesto:
200g masla
2 väčšie hrnčeky polohrubej múky
1 vanilkový cukor
štipka soli
voda
Roztopené maslo zmiešame s múkou, cukrom a soľou, miesime a dolievame vodou, kým nám cesto nedrží. Musíme myslieť na to, že potrebujeme ním vyslať formu na pečenie tak, aby sme tam potom mohli naliať tekvicovú plnku.
Vychladenú tekvicu už len ručne premiešame najprv so žĺtkami, tak so smotanou a nakoniec s bielkami.  Tak už len tekvicovú plnku nalejeme na cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°.
Teraz už len čakať na slávny pumpkin pie alebo tekvicový koláč. Navrch ho môžme ešte dozdobiť šľahačkou a orieškami.